Accueil > Technologies numériques > Développement > De top 5 van de programmeertalen 2022

De top 5 van de programmeertalen 2022

Publié le 20 juillet 2022
Partagez cette page :
De top 5 van de programmeertalen 2022

Programmeertalen groeien mee met het gebruik en de technologie. Welke programmeertalen zijn tegenwoordig het meest populair? De redactie van ORSYS stelt zijn klassement van 2022 voor. We maken de balans op met Serge Gueguen*, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het digitale aanbod van ORSYS.

Ook programmeertalen volgen de mode. Van de ongeveer 9000 door HOPL gerefereerde talen die de geschiedenis van de programmeertalen weergeven, worden er momenteel slechts 150 gebruikt volgens de TIOBE Programming Community Index.

Komst van nieuwe technologieën, nieuwe praktijken en werkmethodes, nieuwe updates… de programmeertalen vallen meer of minder in de smaak vallen bij de ontwikkelaars en worden meer of minder gevraagd op de IT-markt.

Nieuwe werkkansen betekent echter ook nieuwe opleidings- en bijscholingsbehoeften. Als opleidingsinstelling heeft ORSYS gemerkt hoe de vraag verandert. De redactie heeft daarom een eigen klassement voor 2022 opgesteld, met de hulp van Serge Gueguen, pedagogisch ingenieur en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het digitale aanbod.

Opmerking: De rangschikking werd opgesteld op basis van het aantal deelnemers aan onze opleidingen over één jaar, tussen juni 2021 en juni 2022.

Vanuit het standpunt van ORSYS is deze eerste positie in het klassement zeer pragmatisch te verklaren: dit is de programmeertaal waarvoor we de meeste opleidingen aanbieden. Dat is geen toeval, want zoals Serge Gueguen opmerkt, is JavaScript een onmisbare taal. “We vinden de taal terug in alle webapplicaties van de klanten. Dit is de taal die het mogelijk maakt om interactiviteit toe te voegen aan webpagina’s door middel van de browser. ”

Achter elke webinterface schuilt dus JavaScript, de taal die standaard door browsers wordt geïnterpreteerd. Genormaliseerd door het W3C (World Wide Web Consortium), een internationale organisatie voor standaardisering, is het de taal die men gebruikt in webontwikkeling voor de programmering van de interface, naast HTML voor de content en CSS voor de lay-out.

Toch heeft het zijn populariteit grotendeels te danken aan zijn ecosysteem. Als dynamische taal die gericht is op front-end wordt JavaScript gebruikt via frameworks voor meer efficiëntie. “De populairste daarvan zijn tegenwoordig Angular, een oorspronkelijk door Google gecreëerd open source framework, en React, dat door de teams van Facebook is ontworpen.” Allemaal factoren die ervoor zorgen dat JavaScript nog lang de eerste plaats blijft bezetten.

2. Python

Als goede tweede geniet Python een onmiskenbare populariteit. (Zie ons speciale artikel) “We krijgen steeds meer opleidingsaanvragen voor Python”, bevestigt Serge Gueguen. “Dat vertaalt zich van onze kant in een stijging van het aantal cursussen! De afgelopen maanden zijn er zeven nieuwe cursussen ontwikkeld, waaronder Python voor data science, Python voor automatisering van kantoortaken en Python, inleiding in het verwerken van economische en wetenschappelijke gegevens. ”

De grootste kracht van Python: zijn extreme veelzijdigheid en grote toegankelijkheid. Aangezien het de taal is die in de scholen wordt gebruikt om de oudste kinderen van de lagere school te leren programmeren, is het gemakkelijk te begrijpen dat het kan worden geleerd en toegepast door niet-informatici op het werk. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt door data scientists die van huis uit geen informatici zijn. Het gebruik van Python is bovendien gratis. Het is niet van een uitgever en kan op nagenoeg elke machine worden gebruikt.

Maar bovenal voldoet het aan tal van toepassingsgebieden. “Met Python kunnen we apps ontwikkelen om geconnecteerde objecten, Arduino-kaarten te programmeren… Het kan ook gebruikt worden voor webontwikkeling aan de serverzijde via het Django-framework, of voor cartografie, beeldverwerking…” Vandaar de Python-bibliotheken, die toegang geven tot een breed scala aan tools. “Er zijn onder meer veel bibliotheken ontwikkeld voor wetenschappelijke berekening, verwerking van massale data (big data) met de Pandas-bibliotheek of het Spark-framework en kunstmatige intelligentie. » We hebben zelfs een Python-opleiding toegevoegd die gebruik maakt van de supercomputer van Exaion (filiaal van EDF), een van de grootste computers van Europa! Kortom, Python is een eenvoudige en zeer toegankelijke taal die het mogelijk maakt te werken in zeer populaire vakgebieden.

3. Java

De alom bekende Java-taal, die tot de oudste talen behoort, verliest punten ten opzichte van de nieuwe een veelbelovende Python-taal of omdat het moeilijker te leren wordt geacht. Toch staat hij op het podium van de meest gewilde talen.

Het belangrijkste verschil tussen Python en Java is dat de eerste meer gericht is op specifieke beroepen (cartografen, data scientists…). Java is weliswaar veelzijdig maar gericht op toepassingen die verband houden met informatiesystemen.. “We zitten puur in de IT, in de verwerking van informatie, maar in de zin van informatiesystemen. Als opvolger van Cobol, de taal die werd gebruikt voor de automatisering van de gegevensverwerking (banken, verzekeringsmaatschappijen…), vinden we de taal nu terug in het hart van de informatiesystemen, “met een aanvulling van de huidige verwerkingen in Cobol”, verduidelijkt Serge Gueguen.

“Tegenwoordig vinden we Java terug in combinatie met databases van Oracle. En net als JavaScript maakt men gebruik van frameworks, tools om webapplicaties te ontwikkelen aan serverzijde… een heel rijk ecosysteem dat sinds circa twintig jaar opgebouwd is rond de taal. Merk op dat Java ook de mobiele ontwikkeltaal is met het besturingssysteem Android. Er valt dus weinig te vrezen voor deze veteraan: in 2022 is er nog steeds veel vraag naar vaardigheden in Java.

4. C#

De C#-taal wordt uitgegeven door Microsoft en is afhankelijk van het framework .Net waarvan de vele functies zeer gewaardeerd worden. Hij is de grootste concurrent van Java. “Beide talen zijn ongeveer tegelijk op de markt gekomen en hun verschillen zitten vooral in hun gebruik.” Serge Gueguen legt uit: “de belangrijkste troef van C# en .Net is dat ze behoren tot Microsoft” ”: kantoorautomatisering, Exchange-ontwikkelingen (messaging), interfaces voor samenwerking via internet… Alles wordt gedaan met C#.

De .Net omgeving heeft dus als voordeel ten opzichte van de Java omgeving, een vereenvoudigde interface voor de interne automatisering van bedrijven. Een detail dat onder andere zijn goede positie in de rangschikking verklaart – en die de positie van Java voortdurend bedreigt.

5. C en C++

Op de laatste plaats in ons klassement, C en C++. Talen die, in tegenstelling tot wat men zou denken, niet jong zijn, want ze dateren uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Hun belangrijkste troef ligt in hun prestaties.

Hoewel ze tamelijk ingewikkeld zijn om te leren, kan dit toch de moeite waard zijn. Om te beginnen zijn C en C++ gecompileerde talen: de code moet door een compiler vertaald worden voordat hij uitvoerbaar is, d.w.z. direct door de machine geïnterpreteerd kan worden.. « Omgekeerd zijn C#, Python, Java en JavaScript geïnterpreteerde talen.”, aldus Serge Gueguen. « Het voordeel is dat de code aldus op verschillende machines kan werken, maar je moet eerst een interpretatiefase van de code doorlopen voordat hij kan worden uitgevoerd. C en C++ kunnen rechtstreeks op de machine uitgevoerd worden, wat de snelheid en de prestaties ten goede komt. »

C is een zogenaamde ‘dwingende’ programmeertaal (beantwoording van instructies, verwerken van variabelen). C++ ook, maar het biedt als aanvulling een objectprogrammering… « We kunnen zeggen dat C++ een objectgeoriënteerde C is. De basissyntax tussen de twee talen is hetzelfde, maar C++ biedt een extra conceptueel niveau. ”

In alle gevallen zijn C en C++ erg gewild in vakgebieden die prestaties vereisen: IoT, boordsystemen, besturingssystemen (Android, Unix, Linux…), robotica, videogame industrie… Alles wijst erop dat deze ‘voorouders’ van de programmering nog een mooie toekomst hebben.

Rust, Go, Swift… de toekomstige sterren

Achter deze top 5 komen andere recent gecreëerde talen op. Dat geldt onder meer voor Rust. Deze taal, ontworpen door Mozilla Research in 2010, is aantrekkelijk door zijn snelheid, zijn prestaties die vergelijkbaar zijn met die van C of C++, en door zijn zuinigheid en geheugenveiligheid. Zonder uitvoeringsomgeving of kruimeldief om het geheugen te beheren, werkt het uitstekend op Windows, macOS, Linux of boordsystemen. De compiler meldt de codefouten en helpt u deze te corrigeren. Hij is ook zeer populair als systeemtaal.

Go is ook een populaire taal, onder meer voor backend-ontwikkeling en systeemprogrammering. Het wordt ook gebruikt in sommige blockchain ontwikkelingen. Go, geïnspireerd door C en Pascal, is een gecompileerde taal ontwikkeld in 2009 door Google. De makers wilden een gemakkelijk te gebruiken taal zoals Python, snel uit te voeren zoals C++ maar zeer snel compileerbaar. Go is een zeer gemakkelijk te leren taal.

Swift is ook een taal die in de lift zit. Het werd in 2014 door Apple ontwikkeld, is een open source en de basis voor de ontwikkeling van Apple-apparaten onder macOS, iOS, watchOS en tvOS. Het zorgt voor een snelle ontwikkeling van applicaties, maar is niet erg geschikt voor andere platformen.

Partagez cette page :

Notre expert

La rédaction d'ORSYS

Composée de journalistes spécialisés en IT, management et développement personnel, la rédaction d’ORSYS Le mag […]

formations associées

domaine associé